Jun 282015
 

След като на 20.06 дооправихме monitoring-а и наслагахме да се следят всички интерфейси и IPv4 BGP peer-и, на последната сбирка (27.06) пуснахме IPv6 в цялата мрежа. Новата картинка на BGP сесиите може да се види тук, като на ISP-то съм заделил 2001:67c:21bc:8000::/49 (от новата мрежа, която ни раздадоха от RIPE).

Този път използваме initLab като един uplink, и тунел до marla като втори, което дава интересни възможности за announce-ване, балансиране на трафик и други такива забавления (и дава възможност да се види лесно как влияе ASPATH-а на route-овете, един ден като пуснем looking glass, ще може да се види). Също така isp-то играе като резервна връзка на initLab за IPv6, т.е. праща се пълна таблица и в двете посоки.

Може да се гледа nagios-а на курса вече, с user/pass guest/guest.

Част от резултата може да се види тук, или като се trace-не по v6 alpha.client.isp.initlab.org. Също така wifi мрежатa “nineties” има v6 свързаност.

(една забелязана странност – PPP протокола поне под linux изобщо не могат да му се задават адреси, може само локалната част и отгоре трябва да се търкаля Router Advertisement, та направихме hack с един скрипт при вдигането на интерфейса да му се слагат адреси).

Понеже няма да имаме сбирка следващата седмица (тогава е BurgasConf), има дадено домашно, всеки да си пусне един тунел и да използва ISP-то поне за v6 свързаност.

 Posted by at 17:16

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>