Sep 052015
 

И май приключихме с телефонията. Ето така изглежда картинката на това, дето сглобихме.

Нещата по картинката са следните:
– LTC – лабовата телефонна централа, PC, на което има asterisk и закачена една digium-ска T1 карта;
– Patton 2800 (на което имам май само manual-а), 31 модема, достъпни през ISDN PRI (E1/T1) линия;
– един SpiderMux, който има 32 аналогови порта и ги предава по TDMoE до asterisk-а;
– Някакво количество аналогови телефони;
– Една Panasonic телефонна централа и телефонът, който може да я настройва;
– Един/два telebit 8840 модема;
– Някакво странно PDA с windows CE, което имаше и сериен порт;
– И няколко SIP клиента на мобилни телефони.

Започнахме с подкарване на един asterisk и навързване на него на няколко SIP телефона. Направихме малко тестови разговори, написахме един прост IVR, колкото да има и си поиграхме с call файлове, т.е. да засилваме обаждания директно от централата.

След това подкарахме Spidermux-а, за да има къде да закачаме аналогови телефони (и където закачихме за известно време и bulfon-а, че доста хора не бяха чували как звъни (нищо особено)). Тук имаше някакво количество проблеми с финалните драйвери, като на debian jessie не можахме да го подкараме, но можахме на freebsd-то на Боби (след което преинсталирахме LTC-то с debian wheezy и там всичко тръгна).

Финално подкарахме и patton-а, като за целта имахме една 4-портова T1/E1 платка, която обаче имаше сериозни проблеми с clock-а си и минахме на една еднопортова T1 карта, която имахме за едно друго устройство. Подкарахме я, свързахме patton-а на нея и успяхме да разберем какви точно настроки ни трябват, за да може да си говорят (което си беше сравняване на документациите на двете неща).

Понеже имахме и една panasonic стара телефонна централа, вързахме и нея към spidermux-а и се получи доста забавен setup. За тест си направихме конферентен разговор с телефони, закачени за panasonic-а, директно в spidermux-а и SIP телефони, само дето не вързахме един модем от patton-а в цялата работа.

Имаме малко снимки. Най-забавният тест, който си направихме (и който донякъде се вижда на снимките) беше да инсталираме терминален емулатор на PDA-то, да звъннем от него през модема до patton-а, от там той да ни логне и да ни пусне telnet до LTC, където да се логнем в един shell и да си правим нещо.

Не debug-вахме защо модемът не работеше стабилно (понеже в звукът проблеми не можеха да се чуят) и в общи линии 9600 с error correction вършеше работа, но нищо по-бързо. Предполагам, че има някакви малки неща в timing-а или някакви подобни проблеми, може някой ден да се занимая и да ги издиря.

 Posted by at 20:41